Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Април » 8 » Говоренето пред публика – важно езиково и житейско умение
12:00
Говоренето пред публика – важно езиково и житейско умение

През март 2015 г. учениците от ІХ в клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище проведоха цикъл уроци по български език на тема „Публични изказвания по актуален проблем“, като използваха информационно-компютърните технологии. Те направиха своите изказвания пред аудитория, за да усъвършенстват важни езикови и житейски умения - за организиране на самостоятелно изказване, за поставяне на тема и придържане към нея, за формулиране на становище; за привличане на аргументи; за композиране на изказването; за адекватен стилов изказ, за говорене пред публика.

Демонстрирайки владеене на езиковите норми и на компютърните технологии, учениците представиха интересни изказвания: Силвена – „Насилието около нас“, Десислава – „Трафикът на хора“, Диляна – „Донорство и трансплантации – готови ли сме?“, Йоана - „Анорексията – бомба със закъснител“, Идън – „Здравословните и нездравословните напитки“, Калоян и Румен – „Да опознаем силата на природата“, Стефани и Руслана – „Да се предпазим от наркотиците“, Радостина - „Пластичната хирургия – плюсове и минуси“, Йордан – „Най-отровните змии“, Николета – „Как новите технологии променят живота ни“, Радинела – „Тютюнопушене, алкохол и рак“, Радмил – „Да бъдем отговорни шофьори и пешеходци“.

При произнасяне на публичните изказвания пред аудитория говорещите използваха различни екстралингвистични средства (мимика, жестове, поза на тялото, облекло), подсилващи ефекта на казаното.

Публичните изказвания спомагат за развитие на устната и писмената реч, мисленето, паметта и въображението на учениците, на техните познавателни интереси и творчески способности. Съчетаването на езикови и дигитални умения повишава степента на практическа насоченост на обучението по български език и литература.

 

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

 

Категории: Иновативни практики | Views: 1832 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar