Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2013 » Ноември » 14 » II СОУ - партньор на ОД МВР - Търговище за реализиране на проект “ДА СПРЕМ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ!”
10:38
II СОУ - партньор на ОД МВР - Търговище за реализиране на проект “ДА СПРЕМ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ!”
 
Проект на тема "ДА СПРЕМ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ!” на отдел "Охранителна полиция” в ОД МВР-Търговище, разработен в партньорство с "Асоциация НАЯ”/Търговище/, е българската номинация за участие в  конкурса за 2013 г. на Европейската мрежа за превенция на престъпността. Проектът-победител ще бъде определен на конференция на тема "Превенция на домашното насилие”, която ще се проведе през м. декември т.г. в гр. Вилнюс/Република Литва/. 
 По търговищкия проект е създаден тематичен сайт – www.noviolence.netii.net, който вече е в Интернет пространството. Създаването му е съвместна инициатива на ОД МВР-Търговище и "Асоциация НАЯ”/Търговище/, чиито специалисти предоставят подкрепа и защита на пострадали от домашно насилие. Като партньор по проекта се включиха и група ученици от II СОУ "Проф. Никола Маринов” в гр. Търговище, които изготвиха структурата, дизайна и навигацията на сайта. Крайната цел на мултидисциплинарния екип, работещ по проекта, е постигане на ефективна превенция по проблема с домашното насилие чрез повишаване информирането на гражданите за същността му, както и чрез  предоставяне на възможности за подкрепа на пострадалите. 
В сайта на достъпен език е публикувана информация относно видовете насилие и свързаните с него митове и реалности, подготвена от специалисти от "Асоциация НАЯ” и полицейски служители, както и нормативната база, очертаваща правните рамки за решаване на отделните казуси. Освен тематични страници сайтът съдържа форум и виртуална стая за споделяне. Чрез секцията "Мнения и препоръки” на потребителите му е предоставена възможност и за лично участие освен пасивното ползване на публикуваната информация - посредством коментари по темата и изразяване на позиция по различни казуси. Това от своя страна е предпоставка за евентуално последващо формиране на една общност от съмишленици, обединени от идеята за нулева толерантност към проявите и симптомите на домашно насилие. Посредством комуникационните възможности на Интернет-общуването сайтът създава условия за достигане до повече реални или потенциални жертви на този вид насилие, тъй като далеч не всички потърпевши са готови да излязат от анонимност и да заявят открито за проблема си пред съответните органи и организации, оторизирани да им окажат подкрепа. При администрирането на сайта са взети необходимите мерки за опазване на анонимността и човешкото достойнство на жертвите – достъп за предоставяне на консултации до виртуалната стая, в която потърпевшите имат възможност да споделят преживяното и да потърсят професионален съвет, ще имат само специалисти от споменатата неправителствена организация. 
 Сътрудничеството и съвместната работа между ОД МВР-Търговище и "Асоциация НАЯ” по проблема за домашното насилие датират от 2006 г. В резултат на това партньорство през последните години в две села на община Търговище са изградени приемни за предоставяне на консултации и подкрепа на пострадали от домашно насилие, в които работят екипи от полицейски служители и специалисти от Асоциацията. За илюстрация – само през 2012 г. служители на дирекцията и специалисти от "Асоциация НАЯ” са работили съвместно по 37 случая на домашно насилие в област Търговище. Опитът от съвместната им работа сочи, че освен вече използваните форми на превенция на домашното насилие са необходими и нови подходи, съобразени включително и с бързото развитие на технологиите и все по-осезателното навлизане на Интернет-общуването в живота на хората. Такава форма на практика се явява гореспоменатият сайт. 
 Екипът на проекта счита, че само по себе си извеждането на темата от рамките на затворената общност, където е била почти табу, на ниво нейното публично обсъждане и дискутиране във виртуалното пространство от неограничен брой граждани е сериозна стъпка към осъзнаване и признаване на социалната й значимост. Функционирането на сайта създава предпоставки чрез повишаване на информираността на потребителите му да нарасне чувствителността на обществото към проявите на домашно насилие и нетърпимостта му  към тях, а оттам – за формиране у гражданите на нагласи за съпричастност към осъществяване на неговата превенция.
13.11.2013 г.
ПРЕСЦЕНТЪР НА ОД МВР-ТЪРГОВИЩЕ
Категории: Дейности и инициативи | Views: 892 | Добавено от: MRebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar