Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Февруари » 25 » „Изкуството е вечно“ – проектно-базирано обучение по литература
13:34
„Изкуството е вечно“ – проектно-базирано обучение по литература

Училище на изкуствата и на модерните технологии – тези два аспекта в съвременната визия на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище се съчетават в обучението по литература. Преподавателите се съобразяват с променената йерархия в информационните канали и използват точно тези, които осигуряват най-висока степен на въздействие върху учениците. Възможност за това дава работата на учениците с персоналните таблети, които учителят трябва да включи целесъобразно в учебния час. В VІ клас се изучават стихотворението „Художник“ от Веселин Ханчев и приказката „Славеят на китайския император“. Тези творби провокираха творческите заложби на учениците. Разделени на екипи, в продължение на няколко часа, те извършиха различни дейности – в час и за домашна работа. Използваха интернет, за да подберат текстове от любими приказки от Андерсен и да се състезават за най-изразително четене. Разглеждаха илюстрации към творби от великия датски писател, гледаха анимационни филмчета. Някои нарисуваха илюстрации към приказката, с които подредиха изложба - Мария, Весела, Магдалена, Станимира, Преслава, Ралица, Валентин, Виктория от VІ в клас. Други научиха наизуст стихотворението и го рецитираха пред съучениците си. Трети споделиха в съчинения мисли за любимото изкуство.

Посланието на изучаваните произведения е ясно – истинското изкуство е вечно. Трябва само да се намерят ангажиращи и забавни дейности, за да стигне това послание до учениците. Една от тези дейности е проектно-базираното обучение.

Моето любимо изкуство е изобразителното изкуство, защото обичам да рисувам. То ми дава възможност да нарисувам мечтите си. Повечето ми рисунки са на тема футбол. Когато рисувам, ми е приятно. Представям си, че съм велик футболист или голям художник.

Алпай Ахмедов VІ г

Чрез изкуството човек изразява своите емоции. Наградата за всеки творец е любовта на хората. Човек, който рисува, носи добротата в себе си. Аз харесвам картините на Владимир Димитров – Майстора, в които има много светлина и от които греят много слънца.

Мартин Иванов VІ г

Моето любимо изкуство е литературата. Харесва ми, защото в текстовете, които съчинявам, изразявам своите емоции. Литературата е част от сърцето ми! В нея виждам своето отражение. Когато пиша, се чувствам по неописуем начин! Пресъздавам всичко, което ми се случва, независимо дали е добро или лошо. Винаги ще бъда отдадена на литературата, защото тя е свързана с мене, защото е в кръвта ми.

Камелия Димитрова VІ г

Аз много обичам да танцувам. Измислям си движения, после ги съчетавам в танц. Когато танцувам, се чувствам свободна. Танците ми носят удоволствие и радост, никога не са ме отегчавали. След един уморителен ден нищо друго, освен танците, не може да ме успокои. Никога няма да се откажа от това, което искам да правя.

Арзу Ахмедова VІ г

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: Иновативни практики | Views: 1383 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar