Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Май » 15 » КАКВО СЪВЕТВАТ ПЪТНИТЕ ПОЛИЦАИ
15:49
КАКВО СЪВЕТВАТ ПЪТНИТЕ ПОЛИЦАИ
ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР-ТЪРГОВИЩЕ
В НАВЕЧЕРИЕТО НА АБИТУРИЕНТСКИТЕ БАЛОВЕ
КАКВО СЪВЕТВАТ ПЪТНИТЕ ПОЛИЦАИ
 
По време на предстоящите през този месец абитуриентски балове е налице сериозна опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти. Рисковите фактори са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост или чрез извършване на опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници/показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно – към пешеходците; посещение на заведения с автомобили, управлявани от употребили алкохол и неправоспособни след края на баловете – в нощните и ранните сутрешни часове в деня на тържеството и през следващите дни.
Статистиката сочи, че най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години в страната са настъпили след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост.
За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е на самите абитуриенти, както и на техните родители, приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в тържеството им. За да не бъде помрачено по нелеп начин празничното настроение на всички тях, е необходимо да се спазват следните препоръки:
 
КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ
 
  • Вашето приповдигнато настроение на този празник е понятно и логично. Не забравяйте обаче, че силните емоции често са лош съветник и понякога водят до загуба на чувството за предпазливост.
  • В празничния ден на коктейла или обяда у дома или в заведение е нормално да се почерпите, но нерядко това впоследствие води до вземане на "смели” решения като: показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, викове, размахване на бутилки и др. Тъй като това е ваш празник, именно вие най-успешно според нас можете да въздействате на приятелите си да не рискуват излишно и да не излагат по този начин празника ви на опасност от евентуален тъжен провал.
  • Непременно осигурете неупотребил този ден алкохол водач, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен в случай че се наложи да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол.
  • Не се съгласявайте, колкото и да е голяма еуфорията ви след абитуриентския бал, оттам да ви откарват с автомобил хора, които е вероятно да са употребили алкохол или да са неправоспособни. Ако лично вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили и да не се поддавате на провокации за състезаване с останалите, при което често се нарушават правилата за движение.
  • След бала нерядко възникват спонтанни предложения празникът да продължи на друго място. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради управление на МПС с превишена скорост, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача и др. Нашият съвет е въпреки разбираемия висок градус на настроението ви да не се съгласявате с подобни предложения.
КЪМ РОДИТЕЛИТЕ
  • Нашият съвет към вас е в този празничен за децата ви ден абитуриентите да не шофират, дори да са правоспособни. Предвид особеното им емоционално състояние те лесно могат да допуснат грешки зад волана. По-добре е при пътуванията от дома ви до училището, до дома на класната ръководителка и до заведението на бала зад волана да бъдете вие, родителят, или ваш близък приятел с достатъчно шофьорски опит. Ако все пак предоставите на вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.
  • Настойчиво помолете вашите деца-абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях в празничната вечер. При необходимост – за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред, потърсете съдействие от полицейските органи чрез тел. 166.
  • На тържеството у дома ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да не бъдат омаловажени вашите съвети към абитуриента и приятелите, които го съпровождат.
  • Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления контрол в празничните дни от органите на "Пътна полиция” за опасни нарушения като: неправилно превозване на пътници, показали се отвън от прозорците и люковете на автомобилите, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания и др. Децата ви-абитуриенти трябва много добре да знаят, че въпреки че това е техният празник, и тогава за тях и за приятелите им, които ги придружават, в пълна сила важат правилата за движение по пътищата, регламентирани в Закона за движение по пътищата.
14.05.2012 г.
Гр. Търговище                                                                                                                        ПРЕСЦЕНТЪТ НА ОД НА МВР-ТЪРГОВИЩЕ
Категории: Актуални събщения | Views: 920 | Добавено от: MRebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar