Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2013 » Април » 1 » Неговото истинско име е Учител
16:05
Неговото истинско име е Учител
Това е Петко Рачев Славейков. Животът на просветителя е цяла приказка: от град на град, от село на село, едновременно и ученик, и учител, свикнал с всички теглила и затова още по-безстрашен по пътя си. Преди 150 години неуморният будител идва и в нашия град Търговище /Ески Джумая/, където става учител. Убеден, че спасението на народа е в неговото духовно издигане, през 1863 г. ръководи изграждането на новото училище "Св. Седмочисленици”, наречено по-късно Славейковото. Обичали го и невръстните му ученици, и старците, но имал и врагове, които го прокудили от града. Въпреки краткия му престой в Ески Джумая, всички го запомнили с несломимия му дух и с жаждата му за просвета.
На 27.03.2013 г. участниците в клуб „Силата на словото” по проект УСПЕХ - BG051PO001-4.2.05-0001 „Да направим училището привлекателно за младите хора”, с ръководител Йорданка Филева, ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” гр. Търговище, проведоха своето занятие на тема „Славейков и Ески Джумая” в Регионалния исторически музей Търговище, където гостува етнографската колекция на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” София. Уредникът Маргарита Петкова представи експонатите - редки първи издания от  библиотеката на Славейков,  и част от уникалната етнографска колекция на големия българин. С вълнение разгледахме личните вещи на големия просветител – снимки, документи, очилата му, джезвето му, чашата, с която били кръстени неговите деца; много битови предмети – тъкани покривки, колани, женски носии, пленяващи с багрите и с умението на българката. Събирана целенасочено през целия му живот, съхранявана и допълвана от неговите деца, днес оцелялата част от етнографската колекция на Дядо Славейков наброява 300 оригинални материала, датирани от края на XVIII до началото на XX век.
Поет, преводач, публицист, автор на повече от 50 книги, на поемата „Изворът на Белоногата”, борец за национална църква, участник в борбите за първата българска конституция, министър, издател, вестникар, баща на поет модернист Пенчо П. Славейков, Петко Рачев Славейков е ренесансова личност, до която се докоснахме ние, единадесетокласниците от клуб ”Силата на словото”.


Есра Ахмед ХІ б клас
ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов”
Гр. Търговище

Категории: "УСПЕХ" | Views: 836 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar