Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Ноември » 30 » „Полкът зад планината“ – ученици от ІІ СУ Търговище отбелязват 100 години от Тутраканската епопея
09:54
„Полкът зад планината“ – ученици от ІІ СУ Търговище отбелязват 100 години от Тутраканската епопея

       „Полкът зад планината“ - под това мото на 28.11.2016 г. във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище учениците от VIII б и XI а клас, с класни ръководители М. Вълчева и К. Цветкова – старши учители по история, отбелязаха 100-годишнината от Тутраканската епопея.  Тоня Любенова - главен уредник на отдел „Нова история" при Регионалния исторически музей Търговище, разказа за героизма на войниците от 31 пехотен Варненски, 12 пехотен Шуменски и 7 пехотен Преславски полк.

След Междусъюзническата война Южна Добруджа остава в пределите на Румъния. За да осъществят националния идеал, българите се включват в Първата световна война. Тутраканската крепост е силно укрепена с 15 форта, телени мрежи и вълчи ями. В овладяването на Тутраканската крепост по време на Първата световна война вземат участие и много войници от Търговищкия край. 90 % от мъжете са мобилизирани. Генерал - майор Симеон Янков, началник на инженерните войски, след войната става първият почетен гражданин на Търговище. Редник Рачо Куманов от с. Буховци получава "Свидетелство за народна признателност". Историческият разказ за Тутраканската епопея бе илюстриран с уникален музеен експонат - военните записки на кап. Христо Спасовски, командир на 16 рота от 31 Варненски полк и наш съгражданин. В дневника си той споделя, че полкът от Търговище тръгва на война в пълно мълчание. 184 души от нашия град загиват в боевете при Тутракан на 5-6 септември 1916 г

Като любопитен факт Т. Любенова отбеляза, че Войнишкият паметник в града ни, открит през лятото на 1939 г., е дело на арх. Любомир Далчев, ученик на проф. Никола Маринов. Лицето на подофицера от монумента е всъщност ликът на професора, чието име нашето училище носи.

Учениците имаха възможност да видят и войнишки принадлежности от времето на Първата световна война, да се докоснат до славното минало на родния край.

 

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 972 | Добавено от: Rebi | Rating: 3.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar