Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Февруари » 23 » Приложение на симулативната игра в учебния процес
09:41
Приложение на симулативната игра в учебния процес

В обучението по български език и литература във Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище се прилагат такива форми, които развиват личността и едновременно са забавни за младите хора. Една от тях е симулативната игра или „учене чрез правене“. Целта е да се засилят обвързаността на ученето с практиката и  взаимодействието между учещите в процеса на обучението.

Изучаването на раздела „Функционални стилове на българския език“ в VІІІ клас предоставя широки възможности за това. Играенето на роли в различни комуникативни ситуации стимулира речевата дейност на учениците, която е резултат от техните собствени решения, отношения и оценки. Интересни и практически резултатни са ролевите игри на различни теми: „Парите“, „Деца и родители“, „На волана“, „Домашен любимец“ и др. При използването на симулативните игри се обособяват следните етапи: структуриране на ситуацията; определяне на участници, позиции, обстоятелства; уточняване на комуникативната задача; изграждане на концепция за речевия етикет и за стила на участниците; работа по екипи върху отделните позиции и действия; симулация; анализ на играта; оценка на комуникацията в осъществените игри.

 

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: Иновативни практики | Views: 831 | Добавено от: Rebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar