Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2016 » Май » 17 » Седмица на партньорството между ІІ СОУ и Регионалния исторически музей Търговище
11:17
Седмица на партньорството между ІІ СОУ и Регионалния исторически музей Търговище

Учениците и учителите от Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище отбелязаха 18 май - Международния ден на музеите, като организираха седмица на партньорството с Регионалния исторически музей в града. Много класове и полуинтернатни групи разгледаха изложбите в музея, подредени с голям професионализъм и любов към историческото минало – „Велик е нашият войник“, „Възрожденска класна стая“, „Мерки, теглилки и монети от българските земи“, „Град и панаир“, „Мъжката суетност в миналото“, „За свободата на България“ и др. Увлекателни са беседите на музейните специалисти Магдалена Жечева – директор на музея, д-р Тоня Любенова, Маргарита Петрова, Ралица Димова и др.
Съвместната дейност между ІІ СОУ и Историческия музей включва още провеждането на урочни и извънкласни дейности в Славейковото училище, в залите на етнографската и археологическата сбирка. Една от тях е инициативата „Осинови паметник“, в която учениците и учителите ежегодно участат активно. В музея бе подредена изложба с рисунки на второкласници с класни ръководители Г. Петрова, П. Жечев, Св. Михайлова, М. Атанасова, Р. Добрева. Една от най-очакваните изяви в целия град е „Европейската нощ на музеите“ през месец май. Тогава сцена за младите таланти от възрожденския ученически театър „Искра любородна“, с ръководител Здравка Радева, става Хаджи-Ангеловата къща, където е етнографската експозиция, а ученици доброволци от гимназиалния етап участват като асистенти на музейните специалисти през тази вълнуваща нощ. Ученици, учители и работници в музея съвместно възстановяват исторически събития, празници и обичаи, честват годишнини пред паметниците в нашия град, организират конкурси за есе - по повод 170 г. от рождението на Никола Симов – Куруто – Знаменосец на Ботевата чета.
Партньорството между ІІ СОУ и Историческия музей допринася за патриотичното възпитание на учениците, за засилване на интереса им към историята и за опазването на културно-историческите паметници.

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 876 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar