Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Април » 29 » „Свят без тютюн” – заключителна вечер на проекта „Спри! Избери живота!”
14:20
„Свят без тютюн” – заключителна вечер на проекта „Спри! Избери живота!”

На 28 април 2015г. се проведе заключителната вечер по проекта „Спри! Избери живота!”. След „Вечер без тютюн” и „Изкуство без тютюн” достигнахме до момента да отправим нашето послание за „Свят без тютюн”. На изявата присъстваха учениците от ІХг клас, техните родители, представители на партньорите от РЗИ Търговище,  участниците във фокус – групите, ръководството на училището. Водещите Димана Стефанова и Гергана – Калина Николова презентираха накратко проведените дейности по проекта. Полина Енчева и Маргарита Атанасова представиха пред родители и гости своята интересна презентация „Изкуство и тютюн”.

Кулминация на вечерта поставиха артистично изиграните от учениците театрални етюди, съчинени от тях и техните ръководители. Те представиха сложните отношения, които могат да предизвикат различни ситуации от живота, свързани с тютюнопушене между приятели, между деца и родители, както и между ученици и учители.

Друг акцент на вечерта беше емоционалното представянето на електронния профил на пушача и непушача от Весела Недялкова и Александър Павлов, което развълнува присъстващите. Много от тях разпознаха себе си в единия или другия образ – нали този продукт е изработен въз основа на резултатите на направена с участниците в проекта анкета.

Един от най-активните родители – участници във фокус – група г-жа Ивелина Андреевич сподели с нас свои мисли и чувства, свързани с преодоляване на тютюнопушенето. Нашите партньори от РЗИ поздравиха участниците в проекта и изразиха задоволство от свършената съвместна работа. Получихме поздравление и от ръководството на училището за постигнатите добри резултати.

В края на финалната изява участниците в проекта отговориха на въпросите на анкета, свързана с постигане целите на проекта. 100% от учениците, родителите и учителите посочват, че участието им в проекта ги е накарало да осъзнаят вредата от тютюнопушенето; че е утвърдило у тях образа на съвременния човек – непушач, водещ здравословен начин на живот; че са станали по-отговорни по отношение на своето здраве и че след приключване на проекта ще продължат да работят за отказване от тютюнопушене на други хора. Работата във фокус-групите се посочва от пушачите като най-силно въздействаща върху тях за отказване от цигарите.

В заключение можем да заявим, че приехме участието си в Националния конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн” като лична кауза. То ни даде възможност да осъществим своите идеи, свързани с ограничаване и отхвърляне на тютюнопушенето като изключително вреден навик. Участието ни в този проект несъмнено ще остави траен отпечатък във всеки от нас. Оттук нататък ние ще носим основните послания на проекта и ще се опитваме да ги реализираме в живота. Ние ще продължим да се борим за среда, свободна от тютюнев дим, за свят без тютюн. Ние искаме да кажем на всеки, който все още се колебае: „Спри! Избери живота!”.


<<<Анкета>>>

<<<Театрални етюди>>>


 

Ел. Богословова и М. Бейтулова
ръководители на проекта 
   

Категории: Спри! Избери живота! | Views: 1121 | Добавено от: Rebi | Rating: 1.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar