Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Май » 8 » Традиция и новаторство - работна среща между училища партньори
14:54
Традиция и новаторство - работна среща между училища партньори
На 4 май 2012 г. се проведе работна среща между ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” гр. Търговище и ОУ „Христо Смирненски” с. Обител - училища партньори в иновативната практика „Заедно, задружно, с общи усилия”. Темата на срещата бе „Планиране на съвместни дейности на училища партньори за учебната 2012/2013 г.”
Екипът от областния град бе воден от Даринка Георгиева – ръководител на ЕИОТ. Галя Панайотова – директор на ІІ СОУ, Галя Йорданова – помощник-директор, Йорданка Филева - преподавател по литература, Елина Богословова и Мария Илиева – преподаватели по биология, Мевзуне Бейтулова – педагог извънкласни дейности, Мехмед Реби – компютърен специалист – всички от ІІ СОУ, се срещнахме с един малък педагогически колектив, но с големи амбиции и желание за иновации в работата си.
Изключително приятелска бе атмосферата, в която ни посрещнаха всички - директорът на училището в Обител Зюлейха Якубова, учителите и учениците. В широкия и чист училищен двор децата играеха спокойни и весели. Още при влизането ни в сградата погледите ни бяха привлечени от красивия кът, посветен на Хр. Смирненски, чието име училището носи, и от етнографската изложба, подредена във фоайето.
И в това училище има много талантливи деца, които обичат да пеят и танцуват. Видяхме само част от тях, насладихме се на изпълненията на момиченцата от вокална група ”Шарени бонбонки” с ръководител Севинч Сеид. А в кръжока по приложно изкуство с ръководител Йорданка Николова бяха изработили тоалети от отпадъчни и природни материали. Модното дефиле на малките манекенки предизвика много усмивки и аплодисменти.
Зюлейха Якубова приветства всички с „добре дошли” и сподели радостта си, че учители от голямото и престижно ІІ СОУ Търговище са дошли в Обител. „За нас участието ни като пилотно училище в иновативната практика „Заедно, задружно, с общи усилия” е шанс да работим съвместно с други училища за изграждането на житейски умения у нашите ученици” – заяви тя.
Директорът на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Галя Панайотова представи целта на визитата - създаване на за модел за съвместни дейности, които да продължат и през следващите учебни години, тъй като между двете училища има много допирни точки, една от които е екологията. Елина Богословова, преподавател по биология, сподели дългогодишния ни по тази тема – как създаваме контакти с институциите, как отбелязваме 22 април – Световен ден на Земята, как организираме концерти, изложби, конкурси и др. Компютърната презентация и нагледните материали, които тя представи, предизвикаха интереса на колегите от Обител. Йорданка Филева, преподавател по литература, сподели опит от провеждането на ученически състезания. Тя предложи двете училища да организират съвместно конкурс на екологична тема, защото това е начин да се провокират творческите търсения на децата, към чиито интереси ще се приобщят и родителите като главна заинтересована страна. Мевзуне Бейтулова, педагог извънкласни дейности, разказа как Училищният парламент във ІІ СОУ работи с неправителствени организации по темата.
Даринка Георгиева, ръководител на ЕИОТ, подкрепи изцяло ентусиазма на педагогическите колективи от двете училища, работещи по иновативната практика. Тя каза: „Партньорството между училището, родителите и другите заинтересовани страни ще допринесе за създаване и формиране на житейски умения у учениците. Всички идеи, които се осъществяват в училище, трябва да стават достояние на цялата общественост, тъй като тя не е достатъчно информирана за разнообразните инициативи по практиката, а те са толкова много. По този начин ще се промени нагласата на обществото, че само училището е ангажирано с формирането на граждански умения у подрастващите. От стартирането на „Заедно, задружно, с общи усилия” до момента заинтересованите страни проявяват небивал интерес към съвместните дейности, което е радващо. Една от високо оценените дейности е иновационното студио във ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище, на което бе направена съпоставителна характеристика между изискванията на PISA и учебните програми, каквато не е правена досега на национално ниво. От пилотните училища в иновативната практика ОУ „Хр. Смирненски” е едно от най-активните, с изключително амбициозен колектив. Тук няма напрежение, усмихнати са и учителите, и учениците. Моделът на взаимодействие между двете училища, който се създава, е много полезен, защото той се реализира не само на живо чрез работни срещи, а и в интернет пространството, във форума на сайта на иновативната практика. Тази работа между училища в мрежа е нещо наистина новаторско.”
Преподавателите в училището в Обител споделиха, че такива срещи са ползотворни, тъй като могат да споделят и обогатяват своя опит по много въпроси. Предстои им създаването на екоклуб, за което помощта на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” е много навременна. Обсъдени бяха и конкретните параметри на модела за съвместната екологична дейност – организиране на ученически конкурси по повод на 5 юни – световен ден за опазване на околната среда, работна визита във ІІ СОУ в началото на юни 2012.
Разговорите между преподавателите от двете училища продължиха в непринудена обстановка и надхвърлиха предвиденото време. Как да мотивираме учениците за учене, как да изграждаме у тях житейски умения, необходими им при реализацията в живота, как да повишим заинтересоваността на родителите към училищния живот и др. – въпроси, които вълнуват и двата колектива. На Раим Беев - преподавател по литература в училището в Обител, особено му допадна идеята за нетрадиционните родителски срещи, които се провеждат във ІІ СОУ. Той изрази желанието си да приложи този опит със своите ученици и родители, за което ще проучи подробно материалите, поместени на сайта на иновативната практика.
Тръгнахме си от Обител, осъзнавайки, че училищата в Област Търговище нямат достатъчен опит от експериментиране на иновации в мрежа в подобни мащаби. Но и с увереността, че с повишената роля на РИО в координацията и трансфера на информация между участниците в мрежата ще подобрим престижа на училищното образование в региона - заедно, задружно, с общи усилия.
 
Йорданка Филева
Училищен пресцентър
ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище
Категории: Иновативни практики | Views: 1008 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar