Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Февруари » 27 » Урок по родолюбие в Славейковото училище
10:25
Урок по родолюбие в Славейковото училище

На 25.02.2015 г. класните ръководители и учениците от V „г“ и V „д“ класове посетиха Регионалния исторически музей – Славейковото училище. На учениците беше изнесена беседа, от която научиха, че училището е построено през 1863 г. с името на светите Седмочисленици – българските просветители. Инициативата е била на местните учители Спиридон Грамадов и Янко Деветако, като във вътрешното архитектурно оформление е взел лично участие известният възрожденски просветител Петко Р.Славейков, който по това време учителства тук.

Учениците разгледаха експозиции, включващи плетачни и шевни машини, възрожденско облекло, съдове, бижута, чанове и др. Потопиха се в атмосферата на възрожденска класна стая. Бяха впечатлени от стремежа за учене, наказанията и похвалите, които са получавали тогавашните ученици, правилата и организацията на обучение.

Последва запознаване с историята на освобождение на Търговище от турско иго, разглеждане на експозиията в зала „Велик е нашият войник...“- изложба, посветена на войните за национално обединение на България. Учениците видяха оригинални исторически свидетелства, оръжия (картечници, автомати, минохвъргачка, карабина и др.) и предмети от фронта, снимки и дневници, които разказват за военния героизъм, последствията и ежедневието във времето на войните.

Чрез посещението всички усетиха духа на българските победи, на героите и спомена за тях.

 

Категории: На училище извън училище | Views: 960 | Добавено от: Rebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
avatar