Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Април » 18 » В дома на Славейкови в Трявна – занятия по проект УСПЕХ
11:16
В дома на Славейкови в Трявна – занятия по проект УСПЕХ
 
На 07.04.2012 г. две групи ученици, работещи по проект УСПЕХ, посетиха китното балканско градче Трявна, в старата част на което се намира къщата на Славейкови. Тук е живял и е отгледал многолюдната си челяд видният български поет и общественик Петко Рачев Славейков. Най-малкият му син е Пенчо П. Славейков. Бащата и синът са ярки представители на две литературни поколения. Бащата – на възрожденския тип просветители, синът – водач на първия модернистичен кръг „Мисъл”.
За модела на патриархалното българско семейство, за възпитаването на младите в епохата на Възраждането и запазването на националните традиции днес - разказаха участниците в клуб „Умения за живот” от ХІ б клас, с ръководител Здравка Радева. За тях това бе междинна представителна изява на дейността им. Десетокласниците от клуб „Силата на словото” с ръководител Йорданка Филева научиха, че Петко Р. Славейков е бил енциклопедична възрожденска личност – поет, просветител, фолклорист, етнограф, учител, преводач, автор на учебници, издател на вестници и списания, борец за черковна независимост, след Освобождението – депутат във Великото народно събрание, председател на Народното събрание, министър на просвещението и вътрешните работи.
 
Къщата музей е с характерната възрожденска архитектура, запазила е духа и обстановката от ХІХ в. В долния етаж се намира документална експозиция, в която е проследен животът на поетите баща и син. В нея са изложени още предмети от бита на семейството - софрата, съдовете, огнището, тъкачния стан, черги, дрехи и др.
Тази дейност по проект УСПЕХ ще провокира у учениците интерес към творчеството на двамата поети.
Категории: "УСПЕХ" | Views: 913 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar