Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Май » 15 » Вълнуващо докосване до миналото
10:04
Вълнуващо докосване до миналото

Първокласниците от ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище опознават миналото на родния край в неповторимата атмосфера на Регионалния исторически музей. Под ръководството на своите преподаватели те се включиха в училищния проект „80 години по  пътя на времето – от Ески Джумая към Търговище“.

На 7 май 2014 г. етнографската сбирка в къщата на търговеца Хаджи Ангел разкри пред тях разнообразието от обичаи, облекла, накити, духовна култура и фолклор в бита на местното население през Възраждането. Учениците бяха особено впечатлени от възстановената възрожденска класна стая в Славейковото училище. Седнали върху чиновете, те се пренесоха във времето, когато децата са пишели върху пясък и малки черни дъски, а наказанията и поощренията се изписвали върху специални дъски, носени от учениците през целия ден.

Вълнуващото докосване до културно-историческото наследство е част от дълбоката връзка между децата и родния град, връзка, която подхранва обичта към Търговище и мотивацията ни да го пазим и развиваме в бъдеще.


  

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: От Ески Джумая към Търговище | Views: 915 | Добавено от: Rebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar