Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Декември » 15 » Десетокласници отбелязват 170 години от рождението на капитан Петко войвода
13:45
Десетокласници отбелязват 170 години от рождението на капитан Петко войвода

Под ръководството на Катя Цветкова, старши учител по история и цивилизация, учениците от X в клас на II СОУ „Проф. Н. Маринов” Търговище подготвиха урок на тема „Героят на Тракия“, посветен на 170-годишнината от рождението на Петко Киряков Калоянов – капитан Петко войвода. На 12.12.2014 г. в една от залите на Регионалната библиотека Търговище те споделиха своите доклади, презентации, клипове, посветени на великия българин.

Мариела Петкова представи биографията на легендарния български войвода, изпълнена със страдание и героизъм. Стелиана Иванова разказа как образът на Петко войвода присъства в народните песни, повече от тридест и седем, посветени на „царят на Родопите”, „властелинът на Мароня”, „ владетелят на планината”, „родопският герой”. В тях героят сам е изпял: „Стига ми мене царството, дето ме тачи народът...”. Несрин Сунаева представи пред съучениците си своя поглед към ”Гарибалдинецът” – преломната за капитан Петко войвода 1865 г., участието му в Критското въстание, където заедно с Джузепе Гарибалди ръководи доброволчески отряд от 220 италианци и 67 българи. Мария Христова и Пламена Атанасова запознаха класа с въстанието на Сенклер в Родопите в края на Руско-Турската Освободителна война от 1877/1878 г. и със спомените на самия войвода за последната битка, която води с четата си при село Пелевун, Хасковско. В спомените на съвременниците след Освобождението капитан Петко войвода е „... от сърце и душа демократ ...”. За живота му в свободното отечество, за отношенията му със стамболовистите, с варненския градоначалник Спас Турчев, за повечето от петдесет дни изтезания във варненския затвор, за черното знаме с надпис „Те погребаха България”, което развява над дома си и заради което е интерниран в Трявна - разказа Есин Джеватова.

Един от биографите на капитан Петко войвода е писателят Николай Хайтов. Джансел Сунаева прочете епизод от книгата му, която разказва за това, как Петко избира пътя на хайдушки войвода и народен закрилник. Анастасия Иванова представи на съучениците си откъс от едноименния филм. В презентация Велислав Пенчев показа паметниците, посветени на Петко войвода в България, Украйна, Италия, Гърция, и върха на остров Ливингстън в Антарктида, който носи името на легендарния войвода. Урокът завърши с клип, направен от Павел Георгиев с картини от Родопите, и песента за капитан Петко войвода от едноименния филм.

Историята ражда велики хора, достойни да я променят, оставайки завинаги в нея. Един от тях е българинът капитан Петко войвода.

Урокът по история е част от регионалната инициатива „На училище извън училище“.

 

 

Категории: На училище извън училище | Views: 1227 | Добавено от: Rebi | Rating: 3.7/3
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar