Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Ноември » 19 » На сватба във Второ СОУ Търговище
11:27
На сватба във Второ СОУ Търговище

В седмицата, посветена на празника на училището, традиционна българска сватба вдигнаха учениците от ІХ г клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище на 18.ХІ.2015 г., като част от училищния проект „Традиции и съвременност“. Те дълго се готвиха за нея – проучваха материали, събираха битови предмети, разпределяха ролите на главните участници, запомняха благословии и пожелания, организираха сватбената трапеза. И за всичко търсиха помощта на родители, класни ръководители, учители, близки и познати.

В деня на сватбата учениците възстановиха най-важните ритуали – бръсненето на младоженеца Ивайло от момците Дидо, Тошко, Ивайло, Пресиян, Денислав; сплитането на косата на булката Виргиния от нейните дружки Клио, Влади и Йони; подготовката на кумовото дръвце, на чеиза на невестата от нейните родители Йорданка и Цветан; откупването на булката; забулването й от кръстницата Смиляна с червено було; тежката дума на кръстника Любослав; прощаването на момата с родния дом; ръсенето с жито; ритането на менчето; посрещането в дома на младоженеца от свекървата Назмие и свекъра Серхат; влизането на младите по бялото платно; захранването им с хляб и мед; веселието на сватбената трапеза; разбулването на булката и др.

Автентичната атмосфера на традиционната българска сватба бе постигната и от обредните народни песни в дома на булката, изпълнени от вокална група „Пъстра китка“ с ръководител Росица Милкова, от мелодиите на кавал, изсвирени от Стефан Иванов, от красивите носии, предоставени от училищния танцов ансамбъл с ръководител Иванка Василева. Лазарина Стоянова и Петя Грудева - класни ръководители на деветокласниците, Стойне Калайджийски – педагогически съветник, Петя Глеридис – преподавател по английски език, Ирина Ризова – преподавател по литература, също се включиха с готовност в подготовката на празничния ден. Гости на сватбата бяха и помощник – директорите Галя Йорданова и Пламен Иванов.

Богата обредност, музика и танци, настроение и радост – така ще запомнят сватбата на Ивайло и Виргиния учениците от ІХ г клас.

И с много любов към българските традиции, които трябва да познаваме, съхраняваме и предаваме на следващите поколения! За да го има българското, за да я има България!

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Дейности и инициативи | Views: 1529 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/3
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar