Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Януари » 22 » В Деня на родилната помощ – при извора на живота
11:26
В Деня на родилната помощ – при извора на живота
При извора на живота” – така нарекоха инициативата си ученици и учители на Второ СОУ ”Проф. Никола Маринов” гр. Търговище по повод Деня на родилната помощ. На 21.І.2014 г. група млади хора, заедно със своите преподаватели Зорница Апостолова и Милена Тенчева, посетиха Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилна болница в града. При посрещането д-р Абаджиев, завеждащ отделението, изрази благодарност от името на колегите си, като подчерта, че това посещение ги трогва и им носи  неизразима с думи емоция.
З. Апостолова поздрави лекарите, акушерките и медицинските сестри:
„Обръщам се към вас с „уважаеми чудотворци", защото във вашите ръце се ражда чудото, което наричаме живот. Идваме, водени от респект към професията ви, от уважение към труда ви. Идваме, за да ви поднесем своите благопожелания по повод професионалния ви празник. Но за вас всеки ден е празник, защото всеки ден е посветен на родилната помощ. Пожелаваме ви здраве и сили, за да се множат децата на Търговище.”
Едночасовата среща се превърна в непринуден разговор, провокиран от интересите на учениците. Оказа се, че младите хора се нуждаят от подобни срещи, защото има много въпроси, които ги вълнуват – за професията на лекаря, за условията, при които работят медицинските специалисти, за чувствата, които изпитват, когато в ръцете им се ражда животът, за раждаемостта в Търговище. Д-р Абаджиев сподели, че през 2013 г. в АГО са родени 800 деца, което е устойчива тенденция за последните години и добър показател на фона на демографската криза. За сравнение посочи по-ниската раждаемост в по-големи градове /напр. Благоевград, където са родени 600 деца/.
Осмокласничките Атина Филева, Весела Николаева и Жанет Спасова споделиха, че са избрали да учат медицина, след като завършат средното си образование. Д-р Абаджиев отговори, че за да станеш лекар, не е достатъчно само да учиш уроците по биология и химия и да облечеш бяла престилка. Лекарската професия е прекрасна, но изисква да й се отдадеш изцяло, да я обичаш, да не се оплакваш колко си натоварен. В тази връзка сподели, че колегите му са професионалисти с високо чувство за отговорност и огромна любов към работата. И главно на това се дължат успехите на отделението.
„Надникнахме” и в „храма на живота” – родилно отделение. Д-р Николаева грабна вниманието на малките ученици, като им разказа за новородените бебчета. Спонтанно прозвуча въпросът на Анжела Ангелова от ІІІ клас: „Боли ли?”, на който лекарката отговори, че в нейното отделение има и болка, и радост. Всяка майка по свой начин преживява и болката, и радостта. Но болката бързо се забравя. Мелиз Исмаилова от ХІ клас и  Десислава Иванова от ІІІ клас бяха облечени със специално облекло и допуснати до отделението. Връщайки се, те не скриваха емоцията от пряката среща с новородените и техните майки. 
Срещата завърши много емоционално с покана: „Винаги сте добре дошли при нас!”
За тези млади хора на ІІ СОУ 21.І.2014 г. ще носи незабравим спомен за преживяното и за полезните неща, които научиха за живота. За да се множат децата на Търговище и на България.


 
Категории: Дейности и инициативи | Views: 1440 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar