Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Декември » 23 » Литературна работилница за коледни послания
15:50
Литературна работилница за коледни послания

„Магическата сила на словото в коледните ритуали“ бе темата на литературната работилница, която организираха  на 16.12.2014 г. осмокласниците от клуб „Силата на словото“ по проект УСПЕХ BG 051РО001 – 4.2.05 «Да направим училището привлекателно за младите хора» при Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище. Те научиха, че всяко слово във вид на пожелание, благословия или песен се извършва с дървото на живота или около него - край бъдника коледарите пеят песни, благопожелания на всеки член от семейството. Така изреченото и изпятото става магическо слово, което ще се сбъдне. Коледната песен е свързана с пожелание за плодородие, мир и любов, благодат в семейството, здраве и благополучие.

Учениците от VІІІ в клас написаха текстове за вълненията си преди Рождество Христово и за чудесата, които очакват да се случат в коледната нощ. Пожеланията си те подариха на своите съученици – да бъдат с тях в класната стая и да им напомнят, че доброто е около нас, само трябва да имаме очи, за да го видим.

Ето някои от тях:

Случва се понякога, преди  Коледа, да съм в лошо настроение. Но изведнъж от нищото на този ден нещата се оправят. Знам, че това не е случайно. Сигурен съм, че е чудото на Коледа. Оказва се, че моето лошо настроение не е проблем – такъв, за какъвто гледах в един филм. Той се казва „Коледа през ноември“. В него се разказва за едно десетгодишно дете, болно от рак, което няма да доживее до Коледа. Тогава добрите хора от града решават да празнуват Коледа през ноември, за да му доставят малко радост. Доброто съществува не само във филмите. В действителност също стават подобни чудеса навсякъде по света, както и около мене.

 Денислав Стоицов

 

Както всеки човек, и аз се надявам да ми се случват повече хубави неща и да срещам повече истински хора. Преди години ми направиха спешна операция. Когато се събудих и разбрах, че всичко е минало както трябва, се зарадвах много. Тогава осъзнах кое наистина е най ценното в живота. Беше Коледа и моите родители ми донесоха в болницата дълго чакания от мен подарък. Но не това ме радваше, а техните усмивки и радостта в очите им, защото бях добре. В живота понякога стават чудеса, доброто помага за това.

Пресиян Каменов

 

 Харесвам това, че в навечерието на Коледа се организират различни кампании и се изпращат есемеси за болни деца. Може би парите никога няма да са достатъчно, но все пак са нещо, дарено от сърце. Не е задължително за празника да дадеш пари, може да подариш книга, дреха, обувки, шапка, ръкавици – нещо дребно. Иска ми се на Коледа да няма бездомни хора и очите на всички да блестят от радост - както лампичките на коледната елха.

Сияна Димитрова

 

За децата е чудо, че има някой, който всяка година за Коледа ги дарява с мечтаните подаръци. Те са щастливи от това. Всяко дете чака с нетърпение да напише писмо до добрия старец. И колкото повече Коледа наближава, толкова по-развълнувани са малчуганите. Когато пораснат, продължават да вярват в чудесата. За някои чудото се изразява в скъпата кола, а за други – да се съберат всички членове на семейството около празничната трапеза. За мене чудото на Коледа е именно в това – да бъдеш заедно с любимите си хора на този свят празник.

Пламена Георгива

 

В моя свят искам хората да са по-добронамерени един към друг. Около себе си виждам много лоши постъпки. Престъпници пребиват самотни пенсионери, за да им вземат парите. Други предпочитат да си купят алкохол и цигари, вместо да нахранят децата си. Тези деца вземат пример от родителите си и когато пораснат, ще станат като тях. Всички сме ставали свидетели на подобни неща, но рядко обръщаме внимание, ако те не са свързани с нас. Всичко се връща рано или късно, ето защо трябва да правим добро и да не бъдем безразлични към страданието на другите.

Даниела Стефанов

 

Йорданка Филева – ръководител на
клуб „Силата на словото“

Категории: "УСПЕХ" | Views: 843 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar