Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Ноември » 26 » В музея - Вазов и героизмът на българския войник
14:24
В музея - Вазов и героизмът на българския войник
За единадесетокласниците от ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” гр. Търговище часът по литература, проведен на  21.11.2012 г., бе необичаен. За урока на тема „Вазов и героизмът на българския войник” най-подходящата обстановка беше една от залите на Регионалния исторически музей в Търговище, в която е подредена изложбата „Велик е нашият войник”, посветена на войните за национално обединение на България 1912-1918 г.
Учениците разгледаха оригинални исторически свидетелства, оръжие и предмети от фронта, снимки и дневници, които разказват за военния героизъм и ежедневието във времето на войните. Маргарита Петрова, екскурзовод в музея, в своята беседа акцентира върху хората от търговищкия край – военачалници, фронтови командири, обикновени войници, обединени от една национална мечта, последвана от трагедията и покрусата на катастрофата.
„Българийо, за тебе те умряха...” - безсмъртните Вазови слова, изречени от всички в залата, прозвучаха като едно докосване до героите и спомена за тях. А живото чувство на принадлежност между човек и родина  е един от начините, чрез които ние мислим и преживяваме отечеството – в това са убедени Здравка Радева и Йорданка Филева, преподаватели по литература. Урокът е част от изявите в училището, посветени на 100 години от Балканската война.

Категории: Иновативни практики | Views: 868 | Добавено от: MRebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar