Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2017 » Май » 3 » За Гергьовден – с вълнуващия образ на Гергана
12:56
За Гергьовден – с вълнуващия образ на Гергана

В навечерието на Гергьовден - най-големия български пролетен празник, Гергана от поемата «Изворът на Белоногата» е поредното предизвикателство за учениците от Х г клас на Второ СУ «Проф. Никола Маринов» Търговище. Те пресъздадоха сцени от ненадминатата творба на П. Р. Славейков. Вълнуващият образ на българската девойка е повод отново да помислим за българското национално самочувствие, за свободата и личностния избор, за някои нравствени проблеми, стоящи пред съвременното общество. Творческият екип: в ролята на Гергана – Владислава, на везира – Цветан, четец – Йорданка, от свитата на везира – Серхат, Теодор, Ивайло Георгиев, Ивайло Трифонов, режисьор – Денислав.

«Учене чрез правене» е интерактивен метод, който се използва в обучението по литература за повишаване мотивацията и усъвършенстване уменията на учениците. Дейността е включена във вътрешноучилищния проект «Традиции и съвременност», във връзка с който десетокласниците възстановиха традиционна българска сватба, Коледуване и Бъдни вечер, Трифон Зарезан и други фолклорни празници и обичаи.

 

Йорданка Филева – главен учител

Категории: Стратегия - грамотност | Views: 1149 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
avatar