Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2012 » Ноември » 30 » Да поговорим за…”Приятелите и враговете”
09:56
Да поговорим за…”Приятелите и враговете”
Какво са приятелите и враговете в наше време? Каква е границата, как да ги различаваме? На този и на още куп други въпроси получихме възможно най-много полезни и насочващи отговори, ние , учениците от Творчески клуб „ Добротворчество”  от Второ СОУ „Проф. Никола Маринов”, присъствали на едно наистина вълнуващо събитие. Става дума именно за Дискусионния клуб  към читалището. Веднъж месечно  с удоволствие участваме в сбирките на дискусионния клуб, ръководен от г-жа Радка Иванова и с любезното съдействие на  специалисти, които изказват точно и компетентно мнение по актуални въпроси.  Темите са интересни и пряко касаят въпроси от житието на младото поколение, с което специалистите привличат вниманието ни и ни карат да обърнем повече  внимание над заобикалящия ни свят, на постъпките ни,  взаимоотношенията  и др. 
Поредната сбирка се проведе на 26. ХІ. 2012 г. По темата днес взеха участие доста от нашите съученици, опитвайки да изразят свободно мнението си, да споделят вълнуващите ги неща от ежедневието. Това е мястото, където спокойно можеш да бъдеш изслушан, насочен, посъветван. 
Един от множеството съвети, с които грабнаха вниманието ни, бе именно този, да не избираме приятелите си по физическите качества, външен вид, материално положение, обществен статус на родителите.  Стана дума също и за приятелството в различните етапи от живота и видовете приятелства. Като най-невинното и детско приятелство…ученическата дружба…старите приятели, изживели с нас повече, отколкото някой би могъл да си представи. Научиха ни да внимаваме с виртуалното приятелство, тъй като е възможно човекът, който стои зад отсрещния монитор,  да не споделя нашите представи за „приятелство”. Младите хора, особено тези, които вече са ставали жертва на подобна „дружба”,  могат никога повече да не се доверят отново на човек, ако веднъж са били наранени, излъгани, обезверени. Обърнахме внимание на още един „ феномен” сред младите хора, особено в училищна среда….иде реч именно за лидерството. „Лидерът в класа би могъл да повлече след себе си голяма маса от лица, но лидерските качества се проявяват тогава, когато лидерът поведе последователите си към добро, към прогрес, а не обратното. Винаги трябва да внимаваме при избора на своя лидер, тъй като един човек, сляпо воден от една сила, за момент би могъл да постъпи неправилно и да жертва нещо само заради глупостта да бъде подчинен.  
Засегнахме и въпроса за „различните”. Защо обществото приема хората с  възгледи, интереси и занимания, неподчинени на общоприетите, за „различни”? Истинското приятелство може да пребори всички различия. Мисля, ще щом човек сам може да избира как да се облича, с кого да общува, значи може да избира и какъв да бъде, особено ако с това не вреди на останалите. А тези, които му слагат етикета „различен4, просто не го разбират. Всички ние се раждаме еднакви  хора на този свят, които сме длъжни заедно да поддържаме добрите си отношения и топли чувства помежду си….. 
Тази вечер аз и моите съученици разбрахме доста….за човешките взаимоотношения, грешки, постъпки и мисли.  Научихме как да обичаме, да подкрепяме и да мислим трезво във всяка една ситуация.  Искрени благодарности на екипа от специалисти, които ни насочиха правилно към нещата от живота, които сме длъжни да поддържаме …и още по-големи благодарности на г-жа Апостолова, под чието ръководство участваме в дискусионния клуб.   
Атина  Филева – VІІ г клас, 
Репортер на Творчески клуб  „Добротворчество”  
Второ СОУ „Проф. Никола Маринов” Търговище

Категории: "УСПЕХ" | Views: 871 | Добавено от: MRebi | Тагове: Успех | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar