Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2014 » Април » 17 » Период от историята на музиката в България
09:46
Период от историята на музиката в България

„Организираният музикален живот в Ески Джумая (Търговище) след Освобождението до 1944 г.“ е темата на изследователската дейност, проведена от Илияна Иванова – преподавател по музика във ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище. На 15 април 2014 г. в актовата зала на училището г-жа Иванова презентира пред ученици и учители основните моменти от своите проучвания – за Военния духов оркестър и за Първия граждански хор в Търговище, за музикалните дружества в нашия град, за личности, имащи принос в развитието на музикалната култура на търговищенци и др. Единадесетокласници от профил „Изкуства – музика“ изпълниха песента „Знаменосеца на Хр. Ботев“, посветена на Никола Симов – Куруто. Петър Божанов, преподавател по музика, изсвири на пианото и възстанови за първи път след 1918 г. химна на музикалното дружество „Добри Христов“ в Ески Джумая, създаден от композитора Добри Христов.

В представянето на организирания музикален живот в Ески Джумая се включиха със своите проучвания и Тоня Любенова от Регионалния исторически музей, Богомила Атанасова от Регионалната библиотека, Галя Кръстева, председател на Читалище „Напредък“ – институции, имащи отношение към културните традиции в Търговище – някога и днес.

Изявата е част от дейностите, предвидени в интердисциплинарния проект „80 години по пътя на времето – от Ески Джумая към Търговище“, по който работят учениците и учителите на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище.

 


   

  

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

 

Категории: От Ески Джумая към Търговище | Views: 1000 | Добавено от: Rebi | Rating: 0.0/0
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar