Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Март » 5 » Проект „Искам да стана учител“ във Второ СОУ Търговище
09:31
Проект „Искам да стана учител“ във Второ СОУ Търговище

В Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри 2014 – 2020 година на МОН се предвижда разработване на система от стимули за насочване на зрелостници към педагогически специалности. Във връзка с това във Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище се реализира проектът „Искам да стана учител“. В него участват амбициозни и талантливи ученици от ХІІ клас, които проявяват интерес към преподавателската професия. Ръководени от своите учители наставници, те извършват различни дейности – разговори с директора на училището Галя Панайотова; запознаване с част от училищната документация; планиране и посещения на уроци; подготовка на методически материали; беседи с млади педагози в училището и др. Най-ентусиазираните участници в проекта са дванадесетокласничките Йоанна Савова и Цвета Борисова. Те осъзнават, че промените в образованието зависят от младите хора и че очакванията на обществото към тях са големи.

Реалната ситуация, в която се намира българският учител, свидетелства за сериозни проблем - през периода 2007 – 2013 г. е налице ясно изразена тенденция на застаряване на педагогическите кадри, изразяваща се в бързо намаляване на относителния дял на младите кадри на възраст до 34 години и увеличаване дела на тези на възраст 55 и повече години. Огромна е нуждата от привличане на талантливи млади хора - гаранция за постигане на по-високи стандарти в образованието в дългосрочен план.

Проектът „Искам да стана учител“ обединява усилията на учители и ученици за осъществяване на образователни политики, съответстващи на динамично променящите се социални и икономически условия.

 

 

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

Категории: Дейности и инициативи | Views: 1152 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar