Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Март » 19 » Проектът „100 години безсмъртие“ – в урочната и извънкласната дейност
16:34
Проектът „100 години безсмъртие“ – в урочната и извънкласната дейност

„В драмата и чрез драмата на Яворов и Лора българското общество преживява еманципацията на жената, преживява редица проблеми, които имат дълбок граждански смисъл. Тя символизира нови нагласи в обществото, нов статут на жената, право на повторен избор.“ Тези думи на проф. Михаил Неделчев са част от текстовете за великия поет, които учениците от ХІ клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище събраха и проучиха, работейки по проекта „100 години безсмъртие“.  Заедно със своите преподаватели Здравка Радева и Йорданка Филева те съпреживяха екзистенциалните проблеми в богатото творчество на поета.

„Дело 205/1913 П. К. Яворов“ – филмът, който вече тридесет години е сред безспорните образци на българското кино. Той предизвика вълненията, размислите, дискусиите на учениците. Лентата добавя щрих към представата на младите хора за любимия български поет. Неописуемо е драматичното превъплъщение на актьора Явор Милушев, успял да пресъздаде страданията, любовта и достойнството на Яворов, сложил край на живота си преди 100 години.

Проектът „100 години безсмъртие“ дава възможност за съчетаване на урочната и извънкласната дейност, свързана с непреходността на Яворовото творчество.

 

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

 

Категории: Дейности и инициативи | Views: 410 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
avatar