Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Март » 31 » В родния дом на Яворов – по проект „100 години безсмъртие“
09:13
В родния дом на Яворов – по проект „100 години безсмъртие“

На 28.03.2015 г. ученици и учители от гимназиалния етап на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище посетиха Музеен комплекс „П. К. Яворов“ в гр. Чирпан като част от дейността по проекта „100 години безсмъртие“.

С голямо вълнение те прекрачиха прага на родния дом на поета, за да попаднат в света на един самобитен и оригинален, различен и неповторим творец. От емоционалната и увлекателна беседа на Златина Колева - уредник на музея, научиха за рода Крачолови, за родителите на Яворов, за детските и юношеските му години. Разгледаха стаите на малката къща, пазеща духа на големия поет – писалището, книгите, металния креват, портретите на родителите му и др. Пристъпваха с почит по дървения под на чардака и заставаха до любимата дървена колона на поета. В тихия двор, под сянката на кичестия явор, те се поклониха пред неговата памет и положиха цветя пред паметника му.

 

 

Раздвоена натура, човек на крайностите, който има способността да изстрадва нещата около себе си – такъв е бил Яворов, за когото учениците научиха още от изложбата „Път, на който не съзирам края“, подредена в красивата и модерна експозиционна зала на Музейния комплекс. Фотоси, свързани с живота на твореца и с неговата епоха, броеве на сп. „Мисъл“, издания на стихосбирки, спомени и други експонати допълниха представата им за него. Стиховете, рецитирани от Златина Колева, откъсите от писма на Яворов до Мина и Лора не оставиха безразличен никого от присъстващите в залата към съдбата на вечно търсещия и духовно неудовлетворен поет.

Йорданка Филева, главен учител по български език и литература, получи грамота за принос в популяризирането живота и творчеството на Яворов и за съдействие при реализиране инициативите на музея. Диляна Славчева от ІХ в клас също бе наградена за отлично представяне в Националния поетичен конкурс на тема „И мисля аз, че ти си Тя“, организиран от къща музей „Яворов“ Чирпан.

В градския парк на Чирпан ученици и учители отново застанаха пред паметника на великия творец, замислен може би върху „свръхземните въпроси, които никой век не разреши“.

 Яворов е символът и славата на Чирпан, а вече 60 години къща музей „П. К. Яворов“ пази и разпространява в България и извън нея тази слава. Партньорството между Второ СОУ Търговище и Музеен комплекс „П. К. Яворов“ Чирпан е проверено през годините. Литературните таланти на училището с желание участват в много инициативи на фондация „Яворов“.

 

 

 

Благодарим за дългогодишното партньорство на Тодор Иванов – директор на музея и председател на Фондация „Яворов“, на Златина Колева и Делиана Начева – уредници в музея.


 

<<< ЯВОРОВ ЛИСТ >>>

 

Здравка Радева – главен учител по български език
и литература, ръководител на проекта

Категории: Дейности и инициативи | Views: 881 | Добавено от: Rebi | Rating: 5.0/1
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar