Уважаеми посетители,

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище има нова интернет страница - http://2su-tg.com, която ще се актуализира с информацията за новата учебна година – от 15.09.2017 г. Работата по сайта продължава. Възможно е да бъдат допуснати неточности, които ще бъдат отстранявани своевременно. Старият сайт ще се ползва само като архив.

Благодарим за търпението.

 

 

Начало » 2015 » Март » 6 » Заедно с родителите да съхраняваме и предаваме народните традиции
10:12
Заедно с родителите да съхраняваме и предаваме народните традиции

На 05.03.2014 г. ученици от X в и XI а клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище се насладиха на изложбата „Красотата на традициите“, подредена в Регионалната библиотека. Те разгледаха много експонати – гайтани, както и занаятчийската работилница за изработването им. Майсторът на гайтани Миглена Терзиева разказа за предназначението на красивите вълнени и копринени шнурове. Тя предава своя интерес към традициите на дъщеря си - Габриела Томова от X в клас, която е наследила любовта си към рисуването от своята майка и развива таланта си в профил „Изобразително изкуство“. Впечатлени от родолюбието на майсторката, учениците се опитаха да изработят украшения от гайтани - цветя, пръстени. Авторката на изложбата изрази своята надежда, че може би някой от тях ще се запали по занаята й.

„Учениците да научат за бита на народа ни, за материалната му култура и да бъдат съпричастни към идеята за опазване, обогатяване и предаване на традициите – това е целта на нашето участие в изложбата. А когато вършат това заедно със своите родители, можем да сме сигурни, че „българското“ ще пребъде“ – сподели Катя Цветкова – старши учител по история и цивилизация.

 

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература

 

Категории: Дейности и инициативи | Views: 596 | Добавено от: Rebi | Rating: 3.0/2
Общо бр. коментари: 0
omForm">
avatar